Nekbescherming bij karten

Nekprotector karten

Voor nekprotectie geldt dat er geen vorm van homologatie is. Dat wil zeggen dat de FIA/CIK geen directe eisen aan de nekprotectie stelt.
In het algemeen geldt; veiligheid staat voorop; laat u zich goed informeren alvorens nekprotectie aan te schaffen.

Wanneer u aan kartwedstrijden gaat deelnemen, is van toepassing dat de meeste organisatoren in hun reglementen de eisen voor deze kledingstukken hebben opgenomen.

Een goede nekondersteuning is van wezenlijk belang bij een crash. Immers de nek(spieren) en onderzijde hoofd kunnen in een crash het nodige te verduren krijgen, waardoor vooral ook die eerste hoofdbeweging moet worden opgevangen om bijvoorbeeld letsel in de vorm van een whiplash te voorkomen.

Diverse modellen nekprotectie worden in diverse prijsklassen aangeboden.
Regelmatige controle van de kwaliteit van de nekprotector is aan te bevelen.

Enkele voorkomende voorschriften bij organisaties

De leeftijdsgrens voor nekprotectie kan per organisatie verschillend zijn. Bekend is dat de leeftijd van 16 jaar vaak een grens is tot welke de nekprotectie verplicht wordt gesteld door kartorganisaties, direct of indirect gekoppeld aan de klassen waarvoor de nekprotectie verplicht wordt gesteld.
De nekprotectie dient in goede conditie en in onbewerkte en goede staat te verkeren.
De nekprotectie moet een minimale dikte van 30 mm hebben en goed aansluiten tussen helm en schouders.

Een greep uit de aangeboden typen nekprotectie

De zogenaamde schuimnekbanden. Overwegend een goede optie. Relatief goedkoop. Bij een schuimnekband is het gebruikte binnenmateriaal het zogenaamde piepschuim, dat kwalitatief minder kan worden in het dragen, o.a. door schuren, weersinvloeden en transpireren. Het schuim is omgeven door een hoes, meestal voorzien van een ritssluiting, zodat de hoes verwijderd en uitgewassen kan worden.

Diverse vormen van kunststof nekprotectie. Deze nekprotectie is relatief duurder dan de schuimnekbanden. Een goede optie, vaak wordt er wat meer bewegingsvrijheid ondervonden.

Over kwaliteit kunnen we hier geen uitspraken doen, dat kan per ondersteuning verschillend zijn. Goede voorlichting door de aanbieder is van groot belang. 

Lees meer over

Nieuwe reactie toevoegen