Ondershirts

Voor ondershirts geldt dat er geen vorm van homologatie is. Dat wil zeggen dat de FIA/CIK geen directe eisen aan ondershirts stelt.
De diverse typen kartoverall worden aangeboden met verschillende binnenvoeringen, o.a. badstof- katoen dan wel een laag katoenen stof met daarover een nylon netwerk.
Een aantal overalls is daarnaast "vochtregulerend". Onder andere de stof Cordura heeft deze fijne "ademende" eigenschap. Via minuscule "gaatjes" kan transpiratievocht wel naar buiten, maar niet meer naar binnen.

Wanneer je sport bedrijft is het prettig als je lichaam droog aanvoelt. Je prestatieniveau kan daardoor toenemen, je concentratie kun je aanwenden om je te focussen op het rijden en niet op het overmatig zweten en vocht vasthouden. Dat is ook een reden waarom diverse karters bijvoorbeeld geen ondershirt dragen wanneer de kartoverall een "ademende", vochtregulerende eigenschap heeft. Badstof zuigt vocht op, wat door de overall naar buiten getransporteerd kan worden. Een gevoelsmatig droog lichaam is het gevolg.

De vochtaanzuigende eigenschap van katoen kan echter een nadeel opleveren wanneer je een katoenen shirt onder de kartoverall draagt. Immers het shirt zuigt vocht op, waardoor het gewoon kletsnat kan worden. Het belemmert de "ademende", vochtregulerende eigenschap die diverse overalls hebben. Dit heeft weer een negatieve uitwerking op het lichaam, dat nat en onprettig aanvoelt.

Ons advies is om een voor sporten ontwikkeld vochtregulerend ondershirt te dragen als je toch een ondershirt aan wilt. Deze shirts zijn vaak gemaakt van polyester en dienen goed op de huid aangesloten te zitten. Let op of de stof zogenaamd seamless is, met weinig "dikke" naden en een "ademende" vochtregulerende eigenschap bezit, waardoor de huid droog blijft.

Lees meer over

Nieuwe reactie toevoegen